65-plussers zijn vooral fit en gezond

- Algemeen

Over het algemeen zijn ouderen vandaag vitaal en gezond. Ze maken relatief weinig gebruik van zorg, al neemt het zorggebruik wel sterk toe naarmate men ouder wordt. Dit geldt zowel voor verpleegkundige zorg als voor het aantal zwaar en langdurig zorgbehoevende ouderen. Ontdek in deze blogpost nog enkele interessante cijfers.

16% van de Limburge ouderen heeft verpleegkundige zorg nodig

Limburg kent een procentueel hoger zorggebruik dan het Vlaams Gewest, en dit in alle leeftijdsgroepen. 16% van de Limburgse 65-plussers maakt gebruikt van verpleegkundige zorg, terwijl 20% van de Limburgse 65-plussers zwaar en langdurig zorgbehoevend is. 

Nergens beter dan thuis

Limburgse ouderen maken meer gebruik van thuisverpleging in vergelijking met andere Vlaamse leeftijdsgenoten. Maar liefst 12% van de 65-plussers krijgt thuis de nodige verzorging. De Limburgse 65-plussers die in woonzorgcentra wonen of van residentiële zorg genieten is klein, slechts 4% maakt hier gebruik van. 

Ook bij de zwaar en langdurig zorgbehoevenden zien we dezelfde trend. Maar liefst 75% heeft een dossier in de mantel- en thuiszorg en wordt m.a.w. dus gewoon thuis verzorgd. Zorgbehoevende ouderen verblijven dus steeds vaker zo lang mogelijk thuis. Een positieve evolutie voor de thuiszorg!