Benzodiazepines: er bestaan alternatieven!

- Algemeen

Personen met slaapproblemen grijpen soms naar benzodiazepines. Ter vervanging of ondersteuning van deze medicatie worden er tal van alternatieve geneesmiddelen aangeboden. Geven jullie het een kans?  

Alternatieve geneesmiddelen

Voor sommige patiënten kunnen behandelingen met antidepressiva, zoals trazodone, worden voorgesteld. Een tweede optie is de inname van melatonine, ook wel het slaaphormoon genoemd. Een aantal sessies lichttherapie kunnen eveneens goede resultaten opleveren. De slapeloosheid wordt in dit geval verminderd door een faseverschuiving, wat bijvoorbeeld typisch is voor mensen met een glijdend uurrooster.

En oma’s gouden remedies? Valeriaan, passiebloem en kamille in de vorm van infusie en druppels staan in de volksmond bekend als wondermiddel tegen slaapstoornissen. Hun doeltreffendheid werd niet wetenschappelijk bewezen maar baat het niet, schaadt het ook niet.

Tips

1. Tijdelijk gebruik

Regel nummer één: gebruik benzodiazepines beperkt in tijd en liefst niet langer dan vier weken. Na deze termijn kan de medicatie afhankelijkheid en gewenning veroorzaken en de slaapstructuur verstoren. Bij chronisch gebruik plots stoppen met benzodiazepines kan bovendien ontwenningsverschijnselen veroorzaken, zoals angst en een toename van slapeloosheid. Laat je daarom steeds begeleiden in het gebruik van deze slaapmedicatie.

2. Advies van een specialist

Heb je gedurende vier à vijf weken last van slapeloosheid? Raadpleeg dan een slaapeenheid voor professioneel advies.  Het kan immers verschillende oorzaken hebben. Er kan bekeken worden om een multidisciplinaire aanpak te hanteren met mogelijkheden zoals cognitieve gedragstherapieën en hypnose.

3. Slaaphygiëne

Zorg ervoor dat je een onberispelijke slaaphygiëne naleeft:

  • breng structuur aan in jouw slaappatroon en ga op regelmatige tijdstippen slapen;
  • drink geen alcohol of opwekkende dranken na 16 uur;
  • vermijdt stimulerende of stresserende activiteiten in de avond;
  • gebruik de slaapkamer enkel om te slapen en mijdt de televisie, computer en smartphone.

Heb je ondersteuning nodig of zit je met vragen? Aarzel dan niet en neem contact op met Carios.