Eenzaamheid bij ouderen

- Algemeen

Iets minder dan de helft van de Belgische 65-plussers voelt zich eenzaam. Bij ongeveer de helft van hen is er sprake van sociaal isolement: ze hebben een beperkt sociaal netwerk én ervaren gevoelens van eenzaamheid. De andere helft beschikt over een groot sociaal netwerk, maar voelt zich desondanks eenzaam.

Eenzaamheidsgevoelens liggen vaak aan de basis van depressiviteit bij ouderen en andere problemen op het vlak van gezondheid. Als het aantal eenzame ouderen in de toekomst in een stijgende lijn blijft evolueren, dan spreekt men in 2020  over meer dan een miljoen eenzame ouderen. Dit vooruitzicht boezemt angst in, maar de preventie van eenzaamheid en sociaal isolement bij de oudere bevolking wordt dan ook sterk onderschat...

Breng een bezoek

Probeer tijdens de gezelligste periode van het jaar dus zeker eens binnen te springen bij je ouders/grootouders. Maak wat tijd vrij en ga voor een lekker koffiemoment waarbij jullie wat kunnen bijpraten. Dit zal een wereld van verschil maken en de eenzame gevoelens voor een tijdje verdringen.

Innovatie

Natuurlijk zijn er ook bedrijven die de strijd willen aangaan tegen de eenzaamheid bij ouderen, neem nu bijvoorbeeld ZORA. ZORA is een robot die ingeschakeld kan worden om ouderen vrolijker, levenslustiger en meer ontspannen te maken. De robot is een handig hulpmiddel om onder andere bewegingsoefeningen te illustreren, dansjes uit te voeren, animatie te voorzien en spelletjes te spelen. Zo kan ZORA bijvoorbeeld bediend worden door een kinesist om hem bij te staan tijdens de revalidatietherapie. Op deze wijze kan de kinesist zijn aandacht besteden aan de individuele begeleiding van elke bewoner.

Benieuwd? Klik dan op deze link: http://www.npo.nl/dit-is-de-dag-reportage/23-09-2014/VPWON_1230964.

Meer informatie vind je terug op www.zorarobotics.be.