Verandering van smaak bij ouderen

- Algemeen

Medicatie heeft een sterke invloed op het reuk- en smaakvermogen. Het zijn vooral de speekselklieren die worden beïnvloed en die dus zorgen voor een verminderde smaak.

Gevolgen van smaakverandering

Wanneer ouderen minder smaak hebben, bestaat de kans dat ze eenzijdiger gaan eten en dus niet alle voedingsmiddelen binnenkrijgen die voor het lichaam belangrijk zijn. Jammer genoeg kan dit dan weer zorgen voor ondervoeding waardoor ouderen vermageren of een tekort aan vitamnen en eiwitten opbouwen.

Het is dus vooral belangrijk om gevarieerd en voldoende te eten zodat het lichaam niet verzwakt.

Verschillende oorzaken

Eén van de gevolgen van chemo- en radiotheraptie is het verlies smaak. Deze behandelingen tasten in veel gevallen de speekselklieren aan. Gelukkig komt de smaak bij deze mensen terug, dit kan echter wel lang duren.

Personen met dementie hebben het vaak ook moeilijker om de link te leggen tussen smaak en geur. Het is dus vooral belangrijk dat deze mensen blijven eten en geen maaltijden overslaan. 

Conclusie

Wanneer iemand last heeft van een vermindering van het smaak- en reukvermogen dan is het vooral belangrijk dat deze mensen voldoende en gevarieerd blijven eten. Enkel dan verklein je de kans op gewichtsverlies of een vitaminetekort.