Vertrek jij goed voorbereid naar het ziekenhuis?

- Algemeen

Heb jij (of iemand in jouw omgeving) een ziekenhuisopname gepland? Geen zorgen, je kan dit op voorhand tot in de puntjes regelen. Zo voorkom je last minute stress en kan je je volledig focussen op jouw herstel. Vertrouw op een checklist!

1. Ziekenfonds/mutualiteit

Om recht te hebben om terugbetalingen en vele voordelen van het ziekenfonds, moet je in orde zijn met de verplichte ziekteverzekering. Controleer even of jouw lidmaatschap in orde is, alvorens je naar het ziekenhuis vertrekt.

2. Opnamekosten

Je kan vooraf een schatting van de kostprijs aanvragen in het ziekenhuis. Ook kan je een vergelijking maken tussen verschillende ziekenhuizen . Dit kan bijvoorbeeld via de link van CM (https://www.cm.be/wat-te-doen/hospitalisatie/opname/vergelijking-ziekenhuistarieven/app). Let op: kamer- en ereloonsupplementen worden niet terugbetaald.

3. Type kamer

Jouw kamerkeuze bepaalt of je supplementen moet betalen. Zo betaal je geen supplementen voor een tweepersoonskamer. Bij het invullen van het opnameformulier vink je deze keuze aan.

4. Extra terugbetalingen

O.a. chronisch zieken, mensen met een handicap en zwaar zorgbehoevenden kunnen extra terugbetalingen krijgen. Ook jij kan hiervoor in aanmerking komen. Vraag zeker even bij jouw ziekenfonds na of je recht hebt op extra terugbetalingen.

5. Informatieplicht

Zijn jouw werkgever, ziekenfonds en zorgverleners op de hoogte van jouw opname? Breng tijdig de juiste personen op de hoogte, om onnodige kosten te vermijden én jouw recht op een terugbetaling of uitkering te laten gelden.

6. Administratie

Een ziekenhuisopname vereist vaak heel wat papierwerk. Vul de nodige formulieren tijdig in en kijk na welke documenten vereist zijn (bijvoorbeeld t.a.v. jouw hospitalisatieverzekering).

7. Hulp bij herstel

Na jouw opname heb je misschien extra hulp nodig. Vraag raad aan jouw huisarts en ziekenfonds. Naast thuisverpleging van Carios kan je bijvoorbeeld beroep doen op diensten zoals poetshulp, thuishulp, kraamzorg,… Hulpmiddelen zoals een rolstoel, krukken, ziekenhuisbed kan je aanvragen bij de zorgwinkel.

8. Koffer

Vergeet zeker het volgende niet mee te nemen in jouw koffer:

 • ID-kaart
 • Gele klever ziekenfonds
 • Contactgegevens van jouw contactpersoon, jouw huisarts en eventuele andere hulpverleners
 • Evt. documentatie voor jouw hospitalisatieverzekering
 • Verwijsbrief van jouw arts
 • Geld of bankkaart
 • Medicatie
 • Toiletgerief
 • Pyjama, ondergoed en zakdoeken
 • Zak voor vuile was
 • Boek, tijdschrift,… ter ontspanning

9. Patiëntenrechten

Ken je rechten als patiënt. Deze rechten beschermen jou als patiënt, niet alleen in het ziekenhuis maar ook in de algemene verzorging.

10. Ziekenhuisfactuur

Het merendeel van de kosten betaalt het ziekenfonds rechtstreeks aan het ziekenhuis. Voor de overige kosten ontvang je na +/- een 8-tal weken een factuur. Je kan deze factuur steeds laten nakijken bij het ziekenfonds alvorens je betaalt. Indien je aangesloten bent bij een hospitalisatieverzekering, vergeet dan niet om de factuur aan jouw verzekeringsinstelling te bezorgen. Zij betalen vaak nog een gedeelte van de factuur terug.