4 tips om doorligwondes te voorkomen

- Tips

Een doorligwonde is een ernstige wonde die in veel gevallen vaak moeilijk geneest. Dit type wonde is zéér pijnlijk en brengt heel wat ongemakken met zich mee. Iedereen die langdurig moet liggen of zitten, kan zo een doorligwonde krijgen. Ontdek in deze blogpost enkele tips om doorligwondes te voorkomen.

Verander regelmatig van houding

Probeer als patiënt regelmatig van houding te veranderen. Bekijk natuurlijk samen met een verpleegkundige wat de mogelijkheden zijn alvorens je zelf stappen onderneemt om je houding aan te passen.

Afwisselen tussen liggen op de rug, linkerzijde, rechterzijde of buik kan al veel verschil maken. 

Goede hygiëne 

Ook patiënten die continu zitten of liggen moeten elke dag gewassen worden. Gebruik echter niet teveel zeep en was niet te ruw. Anders zal je de huid beschadigen en zal de patiënt nog meer pijn hebben.

Verzorg de huid

Wanneer de huid rood is, is dit meestal geen goed teken. Controleer de huid dus regelmatig op roodheid. Verwittig meteen je huisarts of verpleegkundige wanneer je dit opmerkt.

Maak gebruik van hulpmiddelen

Er bestaan verschillende matrassen, kussens en zetels die helpen om doorligwondes te voorkomen. Deze producten trachten de druk op je lichaam te verminderen zodat je langer in één positie kunt blijven liggen of zitten.

Heb je nog vragen over doorligwondes? Twijfel dan niet en contacteer het Carios team!