4 tips om voetproblemen bij diabetespatiënten te voorkomen

- Tips

Als je te kampen hebt met diabetes, dan is de kans groot dat je na verloop van tijd ook te maken krijgt met voetproblemen. Héél vervelend want die voetproblemen kunnen de levenskwaliteit sterk aantasten. Voorkom dus erger en maak gebruik van deze tips.

Patiënten met diabetes type 2 hebben 25% kans om ooit voetproblemen te ontwikkelen die zelfs kunnen leiden tot amputatie. Preventie is dus essentieel! Door goede verzorging van diabetische voetwondes kan 85% van de amputaties vermeden worden.

Voetproblemen lijken in de beginfase vaak onschuldig. Maar door een ontregelde bloedsuikerspiegel kan de situatie snel verergeren. Bovendien ontdekken diabetespatiënten de wonde pas als bijvoorbeeld hun kousen bebloed zijn omdat pijn vaak afwezig is door aantasting van de zenuwen.

4 TIPS DIE VOETPROBLEMEN HELPEN VOORKOMEN

1 DAGELIJKSE VOETHYGIËNE

Alles begint met een goede hygiëne. Was dagelijks je voeten met lauw water en vergeet ze vooral niet af te drogen tussen de tenen. Mocht je last hebben van droge voeten, dan kan je nog een extra vochtinbrengende crème aanbrengen.

2 INSPECTEER JE VOETEN

Neem elke dag even de tijd om je voeten te inspecteren. Je moet je voeten niet nakijken met een vergrootglas maar let op wondjes, verkleuringen en schimmelinfecties. Wanneer je last hebt van één van deze aandoeningen, twijfel dan niet en neem contact op met je huisarts.

3 Knip je nagels

Je nagels knippen. Het lijkt de normaalste zaak van de wereld maar toch doen veel mensen dit niet zoals het hoort. Veel mensen knippen hun nagels te kort of te recht af. Dit kan ervoor zorgen dat je nagels broos, breekbaar of geïnfecteerd geraken. Laat je nagels desnoods verzorgen door een professionele voetverzorgster en voorkom erger.

4 handige tips

  • Probeer elke dag een nieuw paar sokken aan te trekken;
  • Loop niet op blote voeten;
  • Doe aan lichaamsbeweging;
  • Stop met roken.

Conclusie

Schenk voldoende aandacht aan de verzorging van je voeten, enkel dan kan je als diabetespatiënt voetproblemen voorkomen. Door deze simpele tips toe te passen, blijven je voeten in topconditie.