Laat je vaccineren en bescherm je tegen de griep

- Tips

1 op de 10 mensen worden elk jaar getroffen door de griep. Als je dit jaar de griep voor wil zijn, dan is het nu het moment om jou te laten vaccineren. Wacht daarom niet langer af en neem contact op met Carios, wij vaccineren jou zodat je deze winter doorkomt zonder last te krijgen van die vervelende griep.

Griep wordt veroorzaakt door een virus. Tijdens de winter wanneer we het lekker warm maken en dicht bij elkaar zitten, circuleert het virus en dragen we dit gemakkelijk over naar een ander. 

Griep wordt dikwijls verward met verkoudheden omdat deze gelijkaardige symptomen (rillingen, hoest, snotneus, ...) vertonen. Mensen zeggen vaak dat ze grieperig zijn, maar meestal gaat het dan om een ander virus. Bij echte griep heb je koorts en kun je je bed niet uit. 

WAT KAN JE DOEN ALS JE DE GRIEP HEBT?

Een antibioticum nemen, helpt niet!

Wanneer je de griep te pakken hebt, zit er niets anders op dan uit te zieken. Om de griep zo 'aangenaam' mogelijk te maken, kan je wel medicatie nemen tegen de koorts, neusloop, hoest, ...

VOORKOM EN LAAT JE VACCINEREN DOOR CARIOS

Sinds 9/04/2016 mogen verpleegkundigen vaccinaties toedienen aan een patiënt zonder dat de aanwezigheid van een arts verplicht is. Wij van Carios staan dus klaar om jou te helpen zodat je deze winter in topconditie blijft.

Door vaccinatie sluit je de griep echter niet volledig uit, maar de kans dat je ziek wordt, zal wel drastisch verkleinen! Neem dus geen risico en laat je vaccineren.

Let wel op! Het voorschrijven van het vaccin is en blijft de verantwoordelijkheid van jouw arts. 

WANNEER LAAT JE JE BEST VACCINEREN?

Standaard begint men vanaf half oktober te vaccineren. Gemiddeld duurt het twee weken vooraleer het vaccin optimale bescherming biedt. 

Als de circulerende virussen diegene zijn die door de Wereldgezondheidsorganisatie voorspeld zijn en dus in het vaccin aanwezig zijn, dan ben je optimaal beschermd. 

Als er toch andere stammen zijn dan men verwacht had, dan bestaat de kans dat je toch nog ziek gaat worden. Ook wie zich niet tijdig laat vaccineren, is niet optimaal beschermd en kan nog ziek worden. 

WELKE DOELGROEPEN MOETEN ZICH ZEKER LATEN VACCINEREN?

Niet alleen personen met een risico op complicates (zwangere vrouwen, 65-plussers, chronisch zieken, ...), maar iedereen die samenwoont met andere mensen of werkt in de gezondheidssector zou zich moeten laten vaccineren. Kortom, de Hoge Gezondheidsraad raadt iedereen aan om zich te laten vaccineren.

KRIJG JE IETS TERUGBETAALD?

Het ziekenfonds betaald het remgeld van het griepvaccin terug! Bezorg het aankoopbewijs van de apotheker aan jouw ziekenfonds en het geld zal snel worden terugbetaald.

GRIEPEDIDEMIE

De griepepidemie wordt elk jaar zeer nauwlettend opgevolgd. Tijdens het jaar 2017-2018 waren er meer overlijdens dan verwacht (in alle leeftijdsgroepen, ook jongeren). Dit toont nog maar eens aan dat het griepvaccin echt belangrijk is.

Het griepvaccin geeft geen garantie op niet ziek worden maar het zorgt wel voor een daling van het aantal overlijdens. 

HOELANG DUURT HET GRIEPSEIZOEN?

Een gemiddeld griepseizoen duurt maximum 9 weken. Vorig jaar was echter een uitzonderlijk jaar, het griepseizoen duurde toen 15 weken en kende pas zijn piek in de tweede week van maart.

EXTRA TIPS

Volg deze tips en doe er alles aan om niet ziek te worden.

Was overdag regelmatig je handen met water en zeep
Gebruik steeds papieren zakdoeken en gooi deze na gebruik in een afgesloten vuilbak
Raak je neus en mond zo weinig mogelijk aan
Maak onhygiënische voorwerpen zoals deurklinken of toetsenborden regelmatig schoon
Verlucht de kamers door ramen open te zetten
Doe aan sport

CONTACTEER ONS

Neem contact met ons op via de website of bel ons op het volgende nummer 089 85 65 40 (24/7) en wij helpen jou zo snel mogelijk verder!